_MG_3807_2 copy

Тибетски масаж Ку Ние

Масажът Ку Ние е една от най-древните тибетски практики и е част от леките, външни лечебни процедури, които се предписват в тибетската медицина. Основната цел е да се стимулират енергийните точки в тялото, за да се възвърне енергийния баланс в организма. Думата Ку означава ‘покриване’ или намазване на тялото с лечебни масла, които спомагат за успокояването на едно или друго заболяване, а Ние се отнася към масажната техника, включваща размачкване, разтъркване, натиск на мускулите, сухожилията, различни точки и канали. Чи – финалната част на КуНие терапията, се състои в снемане на маслата от тялото с използването на грахово или ечемично брашно.
Масажът може да включва помощни средства, като раковини, миди или пръчици Юк-Чо.

_MG_3758
Това, което прави този масаж уникален е използването на малки торбички, с билки, наречени Дзати. Те се използват по време на масажа, за да стимулират определени енергийни точки по цялото тяло. Тези торбички се потапят в топло масло и след това се прилагат върху съответните точки по тялото. Друг аспект, който отличава Ку Ние масажа и го прави по-специален е, че се прави според нуждите на конкретния човек. Това означава, че маслото, което се използва и натиска, който се прилага по време на масажа и точките, които се обработват са съобразени със състоянието на човека.

_MG_3891 copy
Подмладяващите и възстановяващи свойства на Ку Ние се споменават още в най-древните трактати на Тибетската медицина. Преимуществата на Ку Ние се състоят в отстраняване на натрупаните в тялото токсини, увеличаване на жизнената енергия, намаляване и притъпяване на различни видове болка, успокояване на нервни разстройства, включително безсъние, депресии и безпокойства.
Масажът Ку Ние оказва благоприятно действие върху цялото тяло, нервната система, различните органи и функции на организма. Използва се не само за дълбока релаксация, но също така като общо-оздравително и ефективно лечебно-профилактично средство.
Процедурата с масаж Ку Ние продължава около 1 час и 30 минути и е изпитано средство против стрес, безсъние, нервност и депресия, за премахване на физическото и психологическо напрежение. Масажът се прави на земята, върху специално покритие, за да е удобно на масажиста да манипулира ставите и крайниците на пациента, а той да успее да се отпусне максимално в най-комфортната за него поза.
Противопоказания за провеждане на масажа Ку Ние:
Инфекциозни заболявания в остра фаза, нарушено състояние на кожата – рани или обриви, пресни травми или синини, увреждания на гръбначния стълб, новообразувания (тумори), областите с разширени вени, алергични реакции към масажни масла.

 

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>