_MG_3807_2 copy

Тибетски масаж Ку Ние

Масажът Ку Ние е една от най-древните тибетски практики и е част от леките, външни лечебни процедури, които се предписват в тибетската медицина. Основната цел е да се стимулират енергийните точки в тялото, за да се възвърне енергийния баланс в организма. Думата Ку означава ‘покриване’ или намазване на тялото с лечебни масла, които спомагат за успокояването на едно или друго заболяване, а Ние се отнася към масажната техника, включваща размачкване, разтъркване, натиск на мускулите, сухожилията, различни точки и канали. Чи – финалната част на КуНие терапията, се състои в снемане на маслата от тялото с използването на грахово или ечемично брашно.
Масажът може да включва помощни средства, като раковини, миди или пръчици Юк-Чо.

_MG_3758
Това, което прави този масаж уникален е използването на малки торбички, с билки, наречени Дзати. Те се използват по време на масажа, за да стимулират определени енергийни точки по цялото тяло. Тези торбички се потапят в топло масло и след това се прилагат върху съответните точки по тялото. Друг аспект, който отличава Ку Ние масажа и го прави по-специален е, че се прави според нуждите на конкретния човек. Това означава, че маслото, което се използва и натиска, който се прилага по време на масажа и точките, които се обработват са съобразени със състоянието на човека.

_MG_3891 copy
Подмладяващите и възстановяващи свойства на Ку Ние се споменават още в най-древните трактати на Тибетската медицина. Преимуществата на Ку Ние се състоят в отстраняване на натрупаните в тялото токсини, увеличаване на жизнената енергия, намаляване и притъпяване на различни видове болка, успокояване на нервни разстройства, включително безсъние, депресии и безпокойства.
Масажът Ку Ние оказва благоприятно действие върху цялото тяло, нервната система, различните органи и функции на организма. Използва се не само за дълбока релаксация, но също така като общо-оздравително и ефективно лечебно-профилактично средство.
Процедурата с масаж Ку Ние продължава около 1 час и 30 минути и е изпитано средство против стрес, безсъние, нервност и депресия, за премахване на физическото и психологическо напрежение. Масажът се прави на земята, върху специално покритие, за да е удобно на масажиста да манипулира ставите и крайниците на пациента, а той да успее да се отпусне максимално в най-комфортната за него поза.
Противопоказания за провеждане на масажа Ку Ние:
Инфекциозни заболявания в остра фаза, нарушено състояние на кожата – рани или обриви, пресни травми или синини, увреждания на гръбначния стълб, новообразувания (тумори), областите с разширени вени, алергични реакции към масажни масла.

 

  

One thought on “Тибетски масаж Ку Ние

  1. Димитър Шопов

    Този изчерпателен отговор ме направи доживотен фен на Ку ние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>