За мен

Аз съм Александра.

Занимавам се с тибетска медицина повече от 5 години, обучавайки се при Д-р Юлия Юсипова – доктор по класическа медицина, специалист по тибетска медицина и аюрведа, доктор-фитотерапевт, член на Международната Асоциация на йога-терапевтите и йога-специалиститие, а също и на Латвийската асоциация по холистична медицина и натуропатия.
Завърших и практически курс при д-р Намгял Кюсар в Дхарамсала, Индия, където се намира резиденцията на Далай Лама и най-голямата тибетска колония на света.

Създадох този блог поради няколко причини:

  • бих искала да направя достъпен за българите традиционния тибетски светоглед – от медицината, до изкуството;
  • да покажа, че разбирането за собственото ни тяло, поведение и начин на живот и поддържането на баланс са ключът към здравето ни;
  • да направя опит за реалистична оценка на тибетската медицинска практика, която съществува повече от 2500 години;

IMG_2418

Повече за мен

Израснах в семейство на лекари и във време, в което алтернативната медицина беше просто мълва за нещо далечно.

Но израснах и в градината на баба. А там можех съвсем ясно да видя как животът се ражда, избуява и се саморегулира. Как природата осигурява материалите и механизмите за собственото си лечение. По-късно започнах да следвам екология и натрупах нови знания в лекциите по биохимия, физиология на животните и човека, генетика и т.н. Те ми помогнаха да разбера, че тялото много прилича на градината на баба ми – то е балансирана система.

Здравето на човека зависи от това дали организмът му се намира в баланс, а този баланс се постига при определени условия. Във всеки от нас живеят милиони бактерии и злокачествени клетки, но дали те ще станат патогенни, зависи от средата, която им предоставим. В момента, в който нарушим баланса на организма поради лош начин на живот или хранене, човешкото тяло се разболява.

Може би този извод събуди в мен интереса към нетрадиционните методи на лечение и по-нататък в живота си ги прилагах винаги, когато мога – и върху себе си, и върху сина си.

Всъщност е малко абсурдно да наречем тибетската медицина „нетрадиционна“, като се има предвид, че е много по-древна от тази, която се практикува в нашето общество.

Тук е мястото да кажа, че не отричам съвременната западна медицина. Не съм привърженик на крайностите, а и в крайна сметка всички системи за лечение целят един и същи резултат – оздравяването на пациента.

Смятам, че западната медицина е много добра при остри заболявания, особено когато се налага незабавна лекарска намеса, но също така може да нанесе вреда при хронични заболявания.

Вярвам, че хората трябва да разполагат с алтернатива на фармацевтичната индустрия, чиято цел е на първо място да продава и едва на второ – да лекува. Особено с оглед на факта, че живеем във време, в което Хипократовата клетва е изгубила смисъла и стойността си за голяма част от хората, които практикуват медицинската професия.

IMG_5049IMG_5050image-0001IMG_5046IMG_5047 IMG_5944

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>